Yenilenebilir Enerji (Biyogaz)

yenilenebilir enerji

Yenilenebilir Enerji (Biyogaz)

Biyogaz üretim tesislerinde  kullanılan Hdpe borularının birleştirilmesi için ihtiyaç duyulan Elektrofüzyon kaynak makinalarımızı Türkiye’de bulunan tesisler için en uygun kullanım koşullarında tasarlayarak , Formen ve ustalarımızın sıfır hata İle Biyogazı üretim tesislerine taşımalarını sağlıyoruz

Gerek canlı destek platformlarımızda gerekse telefon İle 7/24 destek sağlıyoruz.

Yukardaki durumların dışında olumsuz olarak gerçekleşecek bir durumda ise saha’da müşterilerimize destek sağlıyoruz.

Organik bazlı atık/artıkların oksijensiz ortamda (anaeorobik) fermantasyonu sonucu ortaya çıkan renksiz – kokusuz, havadan hafif, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşimininde organik maddelerin bileşimine bağlı olarak yaklaşık; % 40-70 metan, % 30-60 karbondioksit, % 0-3 hidrojen sülfür ile çok az miktarda azot ve hidrojen bulunan bir gaz karışımdır.

Biyogazın Isıl Değeri

1 m3 biyogazın sağladığı ısı miktarı 4700-5700 kcal/m3’dir. 1 m3 biyogaz; 0,62 litre gazyağı, 1,46 kg odun kömürü, 3,47 kg odun, 0,43 kg bütan gazı, 12,3 kg tezek ve 4,70 kWh elektrik enerjisi eşdeğerindedir. 1 m3 biyogaza 0,66 litre motorin, 0,75 litre benzin ve 0,25 m3 propan eşdeğer yakıt miktarlarıdır.

 

Biyogaz Üretim Prosesi

 

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Organik Atık/Artık Hammaddeler
Hayvansal Atıklar
Sığır, at, koyun, tavuk gibi hayvanların dışkıları, mezbahane atıkları ve hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar özellikle kırsal kesimler için önerilen biyogaz tesislerinde kullanılmaktadır.

Bitkisel Artıklar

İnce kıyılmış sap, saman, anız ve mısır artıkları, şeker pancarı yaprakları ve çimen artıkları gibi bitkilerin işlenmeyen kısımları ile bitkisel ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan artıklardır.

Bitkisel artıkların kullanıldığı biyogaz tesislerinin işletilmesi sırasında proses kontrolü büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kırsal kesimlerde bitkisel artıklardan biyogaz eldesi önerilmemektedir.

Organik İçerikli Şehir ve Endüstriyel Atıklar

Kanalizasyon ve dip çamurları, kağıt, sanayi ve gıda sanayi atıkları, çözünmüş organik madde derişimi yüksek endüstriyel ve evsel atık sular biyogaz üretiminde kullanılmaktadır. Bu atıklar Özellikle belediyeler ve büyük sanayi tesisleri tarafından yüksek teknoloji kullanılarak tesis edilen biyogaz üretim merkezlerinde kullanılan atıklardır.

Çeşitli Kaynaklardan Elde Edilebilecek Biyogaz Verimleri ve Biyogazdaki Metan Miktarları

Hayvan Ağırlığı Bazında Üretilebilecek Günlük ve Yıllık Yaş Gübre Miktarları
• Büyükbaş hayvan canlı ağırlığın % 5-6’sı kg-yaş gübre/gün
• Koyun-Keçi canlı ağırlığının % 4-5’sı kg-yaş gübre/gün
• Tavuk canlı ağırlığının % 3-4’sı kg-yaş gübre/gün

 

Biyogaz Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

• Fermantörde (üretim tankı-sindireç) kesinlikle oksijen bulunmamalı,
• Antibiyotik almış hayvansal atıklar üretim tankına alınmamalı,
• Deterjanlı organik atıklar üretim tankına alınmamalıdır,
• Ortamda yeni bakteri oluşturulması ve büyümesi için yeterli miktarda azot bulunmalı,
• Üretim tankında asitlik 7,0 – 7,6 arasında olmalı,
• Metan bakterileri için substratta (S) sirke asidi cinsinden organik asit konsantrasyonu 500 – 1500 mg/litre civarında olmalı,
• Fermantör sıcaklığı 35 ºC veya 56 ºC de sabit tutulmalı,
• Üretim tankına ışık girmemeli ve ortam karanlık olmalı,
• Üretim tankında minimum %50, optimum %90 oranında su olmalı,
• Ortamda metan bakterilerinin beslenmesine yetecek kadar organik madde parçalanmış-öğütülmüş olarak bulunmalıdır.

Biyogaz Tesislerinin Tasarımı Ve Tasarımda Dikkat Edilmesi Gereken Parametreler

Biyogaz tesisleri planlanan amaca göre farklı teknolojiler kullanılarak inşa edilmektedirler. Biyogaz tesislerinin kapasite olarak sınıflandırılması aşağıdaki gibidir:

• Aile tipi : 6 -12 m3 kapasiteli
• Çiftlik tipi : 50 -100 -150- m3 kapasiteli
• Köy tipi : 100- 200 m3 kapasiteli
• Sanayi ölçekli tesisler : 1000 – 10.000 m3 kapasiteli

Aile tipi biyogaz tesisleri özellikle Çin’de çok yaygın bir şekilde kullanım yerlerine yakın yerlerde kullanılmaktadır. Aile tipi biyogaz tesisleri dışındaki diğer tesislerin çoğunda biyogazın oluştuğu ortamın (fermantör) ısıtılması optimum biyogaz üretimi için gerekli olmaktadır. Biyogaz üretiminde ortam sıcaklığının 35 ºC civarında olması istenir. Biyogaz tesislerinde ısı kontrolünün sağlanması amacıyla güneş enerjisinden yararlanılabileceği gibi en pratik ve yaygın kullanılan sistem, tesisin içine yerleştirilen sıcak sulu serpantinlerden yararlanmaktadır.

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Sistemler

a) Kesikli (Batch) Fermantasyon
Tesisin fermantörü (üretim tankı) hayvansal ve/veya bitkisel atıklar ile doldurulmakta ve alıkoyma – bekletme süresi kadar bekletilerek biyogazın oluşumu tamamlanmaktadır. Kullanılan organik maddeye ve sistem sıcaklığına bağlı olarak bekleme süresi değişmektedir. Bu süre sonunda tesisin fermantörü (reaktörü) tamamen boşaltılmakta ve yeniden doldurulmaktadır.

b) Beslemeli – Kesikli Fermantasyon
Burada fermantör başlangıçta belirli oranda organik madde ile doldurulmakta ve geri kalan hacim fermantasyon süresine bölünerek günlük miktarlarla tamamlanmaktadır. Belirli fermantasyon süresi sonunda fermantör tamamen boşaltılarak yeniden doldurulmaktadır.

c) Sürekli Fermantasyon
Bu fermantasyon biçiminde fermantörden gaz çıkışı başladığında günlük olarak besleme yapılır. Sisteme aktarılan karışım kadar gazı alınmış çökelti sistemden dışarıya alınır. Organik madde fermantöre her gün belirli miktarlarda verilmekte, alıkoyma süresi kadar bekletilmekte ve aynı oranlarda fermente olmuş materyal günlük olarak fermantörden alınmaktadır. Böylece günlük beslemelerle sürekli biyogaz üretimi sağlanmaktadır.

Tesis Tasarımında Dikkate Alınacak Hususlar

Uygun hammadde miktarı, hammaddenin cinsi ve özellikleri, ısıtma ihtiyaçları, karıştırma ihtiyaçları, kullanılacak malzeme ve ekipmanların cinsi, tesisin kurulacağı yerin seçimi, tesis inşaatı ve tesisin yalıtımı, tesisin ısıtılması ve işletme koşulları, biyogazın depolanması ve dağıtımı, biyogazın taşınması, tesisten çıkan biyogübrenin depolanması, tarlaya taşınması ve dağıtımı ve biyogaz kullanım araçlarının belirlenmesi hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Biyogaz Üretiminin Yararları

Hayvansal ve bitkisel organik atık/artık maddeler, çoğunlukla ya doğrudan doğruya yakılmakta veya tarım topraklarına gübre olarak verilmektedir. Bu tür atıkların özellikle yakılarak ısı üretiminde kullanılması daha yaygın olarak görülmektedir. Bu şekilde istenilen özellikte ısı üretilemediği gibi, ısı üretiminden sonra atıkların gübre olarak kullanılması da mümkün olmamaktadır.

• Biyogaz teknolojisi organik kökenli atık/artık maddelerden hem enerji eldesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına imkan vermektedir.
• Ucuz – çevre dostu bir enerji ve gübre kaynağıdır.
• Atık geri kazanımı sağlar.
• Biyogaz üretimi sonucu hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumları çimlenme özelliğini kaybeder.
• Biyogaz üretimi sonucunda hayvan gübresinin kokusu hissedilmeyecek ölçüde yok olmaktadır.
• Hayvan gübrelerinden kaynaklanan insan sağlığını ve yeraltı sularını tehdit eden hastalık etmenlerinin büyük oranda etkinliğinin kaybolmasını sağlamaktadır.
• Biyogaz üretiminden sonra atıklar yok olmamakta üstelik çok daha değerli bir organik gübre haline dönüşmektedir.

Biyogaz Ve Yan Ürünlerinin Kullanım Alanları

Biyogazın Isıtmada Kullanımı
Biyogazın yanma özelliği bileşiminde bulunan metan gazından ileri gelmektedir. Biyogaz hava ile 1/7 oranında karıştığı zaman tam yanma gerçekleşir. Isıtma amacıyla gaz yakıtlarla çalışan fırın ve ocaklardan yararlanılabileceği gibi termosifon ve şofbenlerde biyogazla çalıştırılarak kullanılabilir. Biyogaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışan sobaların meme çaplarında basınç ayarlaması yapılarak kolaylıkla kullanılabilmektedir. Biyogaz sobalarda kullanıldığında bünyesinde bulunan hidrojen sülfür gazının yanmadan ortama yayılmasını önlemek üzere bir baca sistemi gerekli olmaktadır. Bu nedenle, daha sağlıklı bir ısınma için kalorifer sistemleri tercih edilmektedir.

Biyogazın Enerji Amaçlı Kullanılması

Biyogaz hem doğrudan yanma hem de elektrik enerjisine çevrilerek aydınlatmada kullanılabilmektedir. Biyogazın doğrudan aydınlatmada kullanımında sıvılaştırılmış petrol gazları ile çalışan lambalardan yararlanılmaktadır. Bu sistemde aydınlatma alevini arttırmak üzere amyant gömlek ve cam fanus kullanılmaktadır. Cam fanus ışığı sabitleştirdiği gibi çıkan ısıyı geri vererek alevin daha fazla olmasını sağlamaktadır.

Biyogazın Motorlarda Kullanımı
Biyogaz, benzinle çalışan motorlarda hiçbir katkı maddesine gerek kalmadan doğrudan kullanılabildiği gibi içeriğindeki metan gazı saflaştırılarak da kullanılabilmektedir. Dizel motorlarda kullanılması durumunda belirli oranlarda (% 18-20) motorin ile karıştırılması gerekmektedir.

Yan Ürün Değerlendirme İmkanları
Biyogaz üretimi sonucu sıvı formda fermente organik gübre elde edilmektedir. Elde edilen gübre tarlaya sıvı olarak uygulanabilir, granül haline getirilebilir ve/veya beton-toprak havuzlarda doğal kurumaya bırakılabilir. Fermantasyon sonucu elde edilen organik gübrenin temel avantajı anaerobik fermantasyon sonucunda patojen mikroorganizmaların büyük bir bölümünün yok olmasıdır. Bu özellik kullanılacak olan organik gübrenin yaklaşık %10 daha verimli olmasını sağlar.

Dünya Biyogaz Üretimi

Dünyadaki tesisler oranının % 80’i Çin’de %10’u Hindistan, Nepal ve Tayland’da bulunmaktadır. Avrupa’nın hayvan gübresi ile elde ettiği biyogaza ve tesis sayısına bakılacak olursa bu noktada Almanya 2,200 tesis ile en fazla üretim yapan ülke konumundadır. Bu ülkeyi 70 tesis ile İtalya takip etmektedir. Almanya’da biyogaz tesislerinin yapımı 1993 yılından itibaren artmış ve yine aynı yıldan günümüze kadar 139 tesisten 2,200 tesise kadar artmıştır

Alın Kaynak Makinası OLASI MAKİNE HATALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Alın Kaynak Makinası OLASI MAKİNE HATALARI VE ÇÖZÜMLERİ

TRAŞLAYICI

Alın Kaynak Makinası OLASI MAKİNE HATALARI VE ÇÖZÜMLERİ

1-Makine Traşlayıcısı Çalışmıyorsa;

Traşlayıcı ana kablo düzgün takılmış mı diye kontrol edilmelidir. Hidrolik Ünite üzerinde bulunan traşlayıcının prizinde elektrik var mı diye kontrol edilmelidir. Traşlayıcı motora elektrik geliyor mu diye kontrol edilmelidir. Eğer elektrik geliyorsa motor içerisindeki kablo bağlantıları da kontrol edilmelidir.

2-Traşlayıcı Bıçakları Düzgün Kesmiyor veya Boru Yüzeyinden Almıyorsa;

Traşlayıcı bıçakları çift taraflıdır, eğer uzun süre kullanımdan dolayı bıçaklar körlenirse çevirip ters taraflarını da kullanabilirsiniz. Boru yüzeyinden almadığı zaman üzerindeki vidaları gevşetip altına ince bir kağıt parçası koyarak bıçakları 1-2 mm yükseltebilir ve böylece sorunu giderebilirsiniz.

3-Traşlayıcının İçine Kesilen Boru Parçasının Girmesi ve Traşlayıcı Sıkışması Durumunda;

Traşlayıcı kapağının göbek kısmındaki vidaları sökülerek traşlayıcı kapakları çıkartılır, traşlayıcının içi temizlendikten sonra kapaklar yerine takılır. Kapaklar takılmadan önce zincirin dişliye takılı olduğundan emin olun.

4-Traşlayıcı Zincirinin Kopması;

Traşlayıcı kapağının göbek kısmındaki vidaları sökülerek traşlayıcı kapakları çıkartılır, traşlayıcı için gerekli olan ölçüde yeni zincir göbek ve redüktör çıkışındaki dişlilere takılır.Zincir, takıldıktan sonra traşlayıcının içinde bulunan mekanizma kullanılarak gerdirilir.Kapaklar yerine takılıp vidalar sıkıştırılır.

5-Traşlayıcı Gövdesinin Çatlaması veya Kırılması;

Traşlayıcı gövdesi alüminyum malzemedendir ve bu nedenle traşlayıcı makine üzerine takılırken dikkat edilmelidir. Eğer yanlış takılırsa makine çalışması esnasında oluşan basınç sonucu çatlak veya kırıklar oluşabilir. Bu durumda yeni bir gövde tedarik edilmelidir.

6-Traşlayıcı Kapağının Çatlaması veya Kırılması;

Traşlayıcı işlem esnasında makine kullanım kılavuzunda belirtilen basınçtan daha fazlasının uygulanması traşlayıcı kapaklarında çatlak veya kırıklara yol açabilir. Bu durumda yeni bir kapak tedarik edilmelidir.

ISITICI ÜTÜ

1-Isıtıcı Termostat Ekranında ‘SERR’ Hatası Oluşursa;

Bu hata ütü takılı olmadığı zaman veya termokupl (ısıölçer) hatalı olduğu zaman karşınıza çıkabilir. Eğer ütü takılıysa termokupl bağlantıları kontrol edilmelidir ve eğer yanmışsa yeni bir termokupl tedarik edilmelidir. 2-

Isıtıcı Isınmıyorsa;

Öncelikle bağlantı kablolarını kontrol ediniz. Isıtıcıya elektrik geldiğinden emin olunuz. Rezistans bağlantılarını kontrol ediniz. Eğer ölçebiliyorsanız rezistans ölçümü yapınız.Rezistans arızalıysa yenisiyle değiştiriniz.

3-Isıtıcı Boruya Yapışıyorsa;

Isıtıcı yüzeyleri alüminyum levhalardan oluşur ve yapışmaz teflon kaplıdır. Zaman içerisinde teflon yüzey aşınır ve yıpranırsa alttaki alüminyum levha açığa çıkar ve bu da levhanın eriyen boruya yapışmasına sebep olur. Çözümü yeniden teflon kaplatmaktır. Lütfen teknik servisten bilgi alınız.

4-Isıtıcıya Elektrik Gelmesine Rağmen Çalışmıyorsa;

Bu durumda ilk yapmanız gereken hidrolik ünite içerisinde kontaktörün ortasında bulunan ve elektrik akımını çeken rölelere kontrol kalemi vasıtasıyla bastırınız, eğer bastırdığınız zaman ütü çalışıyor ve bıraktığınız an duruyorsa kontaktör arızalanmıştır, yenisiyle değiştiriniz.

5-Termostat Arızalanırsa;

Öncelikle makine her zaman mutlaka çalışır vaziyette olan bir jeneratöre takılmaldır.Eğer jeneratör makine takıldıktan sonra devreye girerse olası bir elektrik dalgalanması termostat içerisinde bulunan sensörlere zarar verebilir. Bu durumda yeni termostat tedarik edilmelidir.

HİDROLİK ÜNİTE

1-Hidrolik Yağ Seçimi;

Hidrolik üniteye 46 numaralı hidrolik yağ eklenmelidir. Aksi taktirde ünitenin parçalarının bozulmasına sebep olunur. Hidrolik ünite üzerinde bulunan yağ göstergesi mutlaka yarıya kadar dolu olmalıdır.

2-Hidrolik Ünitede Basın Kaçak Testi;

Hidrolik sistemde otomatik kilitleme vardır be basınç takviyesi için azot tankı bulunur. Eğer basınç düşmesi varsa ünite gövdeden sökülmeli ve tek çalıştırılmalıdır. Böylece basınç kaçağının olup olmadığı tespit edilebilir.

3-Basınç Düşmesi Hidrolik Üniteden Kaynaklanıyorsa;

Hidrolik ünite kapağı açılıp içindeki rekorlar, hidrolik jaklar ve ünitenin içi herhangi bir yağ kaçağı var mı diye kontrol edilmelidir. Eğer hiçbir yağ kaçağı yoksa hidrolik pleytin yan tarafında bulunan kilitleme valfi sökülerek kontrol edilmelidir.

4-Hidrolik Ünitede Motor-Pompa Arızalanırsa;

Eğer motor yandıysa yenisiyle değiştirilmelidir. Üniteye 46 numara hidrolik yağ dışında başka bir yağ eklenmesi veya motor, dönüş yönü ters şekilde uzun süre çalıştırılırsa pompa arızalanabilir.

5-Hidrolik Motor Çalışıyor ama Basınç Yükselmiyorsa;

Öncelikle hidrolik jakların takıldığı yerde basınç ayar regülatörünün saat yönünde açık olduğundan emin olmalısınız. Eğer regülatör doğru konumdaysa ve sorun devam ediyorsa yağ seviyesi kontrol edilmelidir.Yağ göstergesi yarıya kadar dolu göstermelidir. Eğer yağ seviyesi belirtildiği şekildeyse ve sorun hala devam ediyorsa pompa arızalanmıştır,yenisiyle değiştirilmelidir.

6-Hidrolik Ünite Kelepçeleri Hareket Ettirmiyorsa;

Ünite çalışıyor fakat kelepçeler hareket etmiyorsa, ileri-geri hareketi sağlayan valfler kontrol edilmelidir. Hidrolik takoz üzerinde bulunan iki adet valflerin göbek kısımlarına tornavida ile bastırarak manuel çalıştırınız. Eğer manuel olarak çalışıyorlarsa valf bobinleri elektrik dalgalanmasından dolayı yanmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir.

ANA GÖVDE

1-Hidrolik Jaklar Arızalanırsa;

Hidrolik jaklar kaynak yapılan sahada içerisine kum veya herhangi bir maddenin girmesiyle arızalanabilir.Bu durumda yenisiyle değiştirilmelidir.

2-Makine Kelepçeleri İleri Doğru Hareket Ederken Titreme Yapıyorsa;

Öncelikle test amaçlı basınç ayar regülatöründe basıncı 70-80 bar olarak ayarlayıp çalıştırınız.Eğer bu şekilde titreme olmuyorsa makine yağının hareket yollarında hava oluşmuş demektir. Havayı dışarı atmak için ilk olarak makine basıncını tekrardan çalışma basıncına getiriniz ve piston borusu üzerindeki uzun saplama cıvatalarını eşit şekilde sıktığınızdan emin olunuz. Ardından kromlu millerin aşınmadığından ve temiz olduğundan emin olunuz. Sonra ise gövde üzerindeki hidrolik devre borularının rekorlarını gevşetip basınç vererek oluşan havayı makinenin dışarı atmasını sağlayabilirsiniz.

3-Makine Kelepçeleri Aynı Anda Yürümüyor veya Kasıntılı Çalışıyorsa;

Millerin gövdeye bağlandığı 4 adet cıvatayı söküp tekrar sıkarak makinenin kasılmasını ortadan kaldırabilirsiniz.

ELEKTROFÜZYON EK PARÇALAR

ELEKTROFÜZYON EK PARÇALAR

Elektrofüzyon Ek Parçalar; alın kaynağının yer darlığı sebebiyle kullanılamadığı yerlerde EF ek parçalar büyük kolaylık sağlar. Bu malzemelerin iç yüzeyinde bulunan rezistans telleri aracılığıyla boru ile kaynak işlemi sağlanır.

EF FİTTİNGS : ( 20mm – 1600mm)
EF DİRSEKLER : (20 mm – 1000 mm)
EF REDÜKSİYON : ( 25*20mm – 180*125mm)
EF İNEGAL TE : ( 32*20*32mm – 180*160*180mm)
EF EŞİT TE : ( 20mm – 630mm )
EF KÖR TAPA : ( 20mm – 63mm )
( 63*20mm – 450*32mm )

HDPE Boru ve PE boru fark nedir?

HDPE Boru ve PE boru  fark nedir?

PE Polietilen Plastik, plastik bir üs, plastik torbalar ve diğer plastik film PE var.

HDPE yüksek yoğunluklu polietilen plastik, İngilizce adı “Yüksek yoğunluklu polietilen”, “HDPE. anılacaktır HDPE“yüksek crystallinity-polar termoplastik reçine bir türüdür. HDPE sütlü beyaz görünüm, belirli bir derecede saydam küçük bir bölümünde özgün durumu. PE hayat ve sanayi kimyasal özelliklerinin çoğu mükemmel dayanıklıdır. Bazı tür kimyasallar aşındırıcı oksidan (nitrik asit), aromatik hidrokarbonlar (Ksilen) ve halojenli hidrokarbonlar (karbon tetraklorür) gibi kimyasal korozyona karşı üretecek. Polimer higroskopik değildir ve iyi su geçirmez Buhar, ambalaj uygulamalarında kullanılabilir. HDPE iyi elektriksel özelliklere sahiptir, tel ve kablo için uygun olan özellikle Dielektrik elektrik yoğunluğu yüksek, bu yüzden. Orta ve yüksek moleküler ağırlıklı notlar-oda sıcaklığında bile mükemmel darbe dayanımı çok 40F düşük derece ateşi var.

HDPE Boru termoplastik Poliolefin etilen kopolimer yapılmış olduğunu. HDPE 1956 yılında kullanılmaya başlanan rağmen bu plastik henüz olgun seviyesine ulaştı. Bu genel malzeme hala onun yeni kullanır ve piyasaları geliştirmektedir

Genel özellikleri;

Plastik sanayide kısaca PE diye isimlendirilen bir Polietilendir. Yüksek yoğunluklu olduğu kimyasal maddelere karşı direnci diğer polietilenlere göre daha yüksektir. Darbelere karşı dayanıklı, kolay üretilebilen özelliğe sahiptir.

Genel kullanım alanları;

su artıma cihazları, yüksek basınçlı borular, şişeler, oyuncak türleri, poşetler örnek verilebilir.

Polietilen Boruya Elektrofüzyon Kaynağı Yapmak

elektrofüzyon kaynağı

Polietilen Boruya Elektrofüzyon Kaynağı Yapmak

Polietilen boruya elektrofüzyon kaynağı yapmak, ek parçaların içindeki sarımlı bakır tellerin vasıtasıyla olur. EF manşon, EF dirsek gibi içerisinde bakır bulunan polietilen malzemelere elektrik enerjisi verilerek ısınması sağlanır. Isınan ek parça iki parça boruya üstten yapışır ve soğumaya bırakılır. Her boru çapı için kullanılan manşonun voltaj ve soğuma değeri farklıdır. Bu nedenle, Ef manşonun üzerinde yazan ısınma-soğuma sürelerine ve volt değerine dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte, sahada kullanılan jeneratörün de verimli olması lazım. Aksi durumda fittings e gelen voltaj sabit olmayacak, haliyle boruya tam yapışmayacaktır.

Elektro füzyon kaynak işlemi, alın kaynak yöntemine göre daha maliyetlidir. Çünkü boruların eklenmesi için pe boru tamir aparatı olarak da adlandırabileceğimiz ef manşon kullanılır. Bu işler için özel tasarlanmış olan EF manşonun kullanılması maliyeti artıracaktır. Ancak borunun döşendiği kanal kapalı ve açılması mümkün değilse, kanalı uzunlamasına kazmaktansa bir kısmını açıp manşonla müdahale etmek mantıklıdır.Elektrofüzyon kaynağı, genellikle pe boruda patlak meydana gelmişse tercih edilir. Borunun hendeğin içinde kaynatılması mümkünse, ek parçaya gerek yoktur. Bu durumda alın kaynağı yapılır.

Elektrofüzyon kaynak makinaları bu yöntem için tasarlanan özel bir donanımdır. Alın kaynağı için kullanılan makinalar ise hem biçim hem de kullanım açısından farklıdır. Arazinin durumuna göre iki yöntemden hangisi uygunsa ona göre ekipman sahaya götürülür ve pe borunun kaynağı yapılır.